IZBORNIK

Digitalna akademija na Mediteranskom festivalu knjige u Splitu

Prošlog tjedna gostovali smo na Mediteranskom festivalu knjige (mfk) u Splitu. Osim promotivnog štanda za posjetitelje Festivala priredili smo i zanimljiv program. Joško Lokas, poznato TV lice i Toni Milun, naš profesor matematike na Visokom učilištu Algebra održali su u subotu zanimljiv kviz i predavanje za roditelje i djecu na temu digitalne svakodnevice. Kroz program Digitalne akademije koju Algebra provodi u osnovnim školama diljem Hrvatske i koju pohađa više od 2100 djece, testirali su znanje roditelja na temu računala, interneta, društvenih mreža, novih tehnologija, sigurnosti njihove djece na internetu… Poučan i zanimljiv kviz pratilo je i kratko predavanje na temu mogućnosti digitalnih oblika svladavanja znanja kroz primjer portala www.tonimilun.com, koji je već nekoliko generacija djece nezaobilazni oslonac u njihovim školskim zadaćama.

“Split je natjecateljski grad i to ne mislim samo u sportskom smislu. Jedna takva temperamentna sredina uz dodatak nezaobilaznog duha koji taj grad ima, uvijek vodi nekoj vrsti kompeticije. I ovoga puta toga nije nedostajalo. Ne samo da je bilo neizvjesno do samog kraja, nego su neka pitanja dobila razna objašnjenja od samih sudionika sto je svakako na duhovit način “obojalo” naš boravak na MFK”, objasnio je Lokas, koji je ujedno pohvalio i znanje domaćina na temu kviza, ali i općenito. “Znanje? Kako ja cijeli život nekoga nešto pitam mogu govoriti iz obje perspektive. Od kada znam za sebe, Splićani se redovito prijavljuju na razne kvizove i uvijek ostavljaju odličan dojam. Tako da vam mogu iz iz iskustva reći da epiteti o ljepoti grada i ljudi kojima opisujemo Splićanke i Splićane te njihov grad, već odavno nisu samo to. Ono najzanimljivije ipak se krije u njima samima.”

Toni Milun imao je poseban motiv za dolazak u Split.” Splićani ko Splićani, uz veliku dozu humora u kvizu su pokazali zavidno znanje. Bilo je tu svega: točnih odgovora, približno točnih odgovora, pogrešnih odgovora, rasprave, zabave, smijeha, baš kakav kviz treba i biti. Svaki posjet Splitu iskoristim da se barem jednom provozam gradskim autobusom. Pravi antidepresiv. U 10 minuta vožnje sve saznaš: od toga što Mare kuva za ručak i što je Šime jučer curi dao za poklon pa do objašnjenja zašto mladi više ne ustupaju sjedeće mjesto starijima i kako su mobiteli krivi za sve. Veselim se i sljedećem povratku u moj rodni grad”, izjavio nam je Toni.

Osim za roditelje, Algebra se pobrinula da i najmlađi dobiju svoju dozu znanja i zabave. Splitski predavači Algebra Junior Digitalne akademije, Pero Kurilj i Marijana Šundov održali su u nedjelju radionicu za osnovnoškolce tijekom koje su ih približili svijetu novih tehnologija – web i mobilnih aplikacija, 3D modeliranja, videa, robota…

Na kraju sajma najboljeg kvizaša i 1 sretnog posjetitelja Algebra je darivala besplatnim sudjelovanjem na Algebra Junior Digitalnoj ljetnoj školi u Splitu. Čestitamo Andrei Golijan i Nini Žanetić!

 

By | 2018-05-14T14:53:14+00:00 svibanj 14th, 2018|Blog|Komentari isključeni za Digitalna akademija na Mediteranskom festivalu knjige u Splitu

About the Author: