IZBORNIK

Digitalna akademija za osnovnoškolce otvara vrata u 18 hrvatskih gradova – u ljetnom periodu više od 2000 prijava

Digitalna akademija, Algebrin program digitalnog obrazovanja za osnovnoškolce, od nove školske godine bit će prisutna u ukupno 18 hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Karlovcu, Koprivnici, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Sisku, Šibeniku, Dugom Selu, Zaprešiću i Samoboru. Tijekom nekoliko tjedana, interes za upisom svoje djece kroz predbilježbu u cijeloj Hrvatskoj iskazalo više od 2.000 roditelja svjesnih važnosti digitalne edukacije, a upisi u svim gradovima službeno su otvoreni. Ove godine otvoren je i stipendijski natječaj za buduće digitalne nindže, a za koji su sredstva osigurali Podravka i Lino.

  

Otvoreno učilište Algebra otvara prijave za ovogodišnji ciklus Digitalne akademije koja će od ove školske godine krenuti na više od 40 lokacija u 18 hrvatskih gradova. Nakon velikog interesa za ovaj program digitalnog obrazovanja osnovnoškolaca u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru u prošloj školskoj godini, Algebra od jeseni Digitalnu akademiju dovodi i u Pulu, Dubrovnik, Slavonski Brod, Varaždin, Karlovac, Koprivnicu, Veliku Goricu, Zaprešić, Sisak, Šibenik, Dugo Selo, Zaprešić i Samobor.

 

Učenici u dobi od 1. do 8. razreda oduševljeni su Digitalnom akademijom te izuzetno rado dolaze na nastavu tijekom cijele školske godine, a brojne pohvale stižu i od roditelja. Zbog ograničenog broja mjesta i iznimno velikog interesa u jesenskim mjesecima, Algebra je ove godine otvorila predbilježbe za djecu početkom ljeta – što je prilika koju je širom Hrvatske već iskoristilo više od 2.000 roditelja koji žele biti sigurni da će njihova djeca dobiti kvalitetnu, inovativnu i kreativnu digitalnu edukaciju. S današnjim danom otvorene su i redovne prijave, a za upise osnovnoškolaca i više informacija, potrebno je posjetiti: http://digitalna-akademija.hr/prijavnica/.

Digitalna akademija je program obrazovanja školaraca, pokrenut u jesen 2016., čiji fokus je na rješavanju problema korištenjem tehnologije te kreativna i inovativna uporaba digitalnih alata. Djeca svladavaju vještine poput programiranja kroz igru (koristeći, primjerice, edukacijsku verziju Minecrafta, alate za vizualno programiranje koje je izradio Code.org, alate vezane uz Micro:bit i mnoge druge), koriste računala za kreativno izražavanje (kroz crtanje ili samostalnu izradu videa) i rade na zajedničkim projektima i prezentacijama. Naglasak tijekom edukacije stavljen je i na sigurno korištenje računala te ponašanje na internetu. Svaki od osam stupnjeva Digitalne akademije prilagođen je uzrastu i ovisno o dobi, uvodi novu razinu znanja i kompleksnosti te prikladnih tehnologija.

Svoje radove i novostečena znanja, polaznici Digitalne akademije krajem lipnja pokazali su i na završnoj svečanosti u Zagrebu tijekom koje su im dodijeljene i diplome “digitalnih nindža”. Roditelji su tijekom završne svečanosti pohvalili program Digitalne akademije: „Svaki odlazak na predavanja bio je s voljom, povratak s osmjehom na licu, odgovor kako je uvijek bilo super!”, kaže jedna majka koja je ostavila svoj komentar: “Rasplakala sam se od sreće jer djeca uče biti kreativna i samostalna, a stječu stječu nova i korisna znanja. Svaka čast instruktorima!”

Prvu generaciju Digitalne akademije činilo je više od 700 djece, a Otvoreno učilište Algebra najavljuje da će u novoj generaciji program, kroz veću ponudu termina u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru te kroz iskorak u sve navedene nove gradove, učiniti još pristupačnijim.

“Kad vam mama dvoje digitalnih nindži kaže da im je Digitalna akademija najomiljeniji predmet u školi, ili pak druga mama da je njezinoj djeci ponedjeljak najomiljeniji dan u tjednu jer tada imaju Digitalnu akademiju, onda znate da ste na pravom putu. Iskustva nakon jedne godine provedbe Digitalne akademije su sjajna”, naglašava dr. sc. Maja Brkljačić, voditeljica programa za djecu i mlade u Otvorenom učilištu Algebra, te nastavlja: “Djeca su prihvatila sadržaje i metode učenja kroz igru sjajno, a što se može vidjeti i iz činjenice da nakon 90 minuta neprekinute nastave, na kraju dana, kako prvašići, tako i oni stariji ne žele napustiti naše učionice. I time nam iznova potvrđuju da je manje važno koliko, a daleko više što i kako se radi”.

“Naše male nindže stječu napredna i široka znanja koja će i u budućnosti značajno nadopunjavati redovno obrazovanje. Čak i u situacijama kada već posjeduju određenu razinu digitalne pismenosti – jer samostalno već dobro koriste uređaje poput mobilnih telefona, tableta i računala – na Digitalnoj akademiji otkrivaju posve novi svijet, učeći o temama koje dotad nisu susretala. Cilj nam je pretvoriti ih iz konzumenata sadržaja u kreatore. Rade digitalne čestitke, izrađuju svoje digitalne slikovnice, postavljaju logiku svojih prvih računalnih igara, koje onda uz pomoć edukativnih programerskih alata i izrađuju. U prvoj godini u pogon smo stavili više od 100 edukativnih aplikacija različitih vrsta”, kaže Maja Brkljačić.

“Program Digitalne akademije u potpunosti je usklađen s najboljim svjetskim trendovima u području digitalne pismenosti i STEM obrazovanja osnovnoškolske djece; u cijelosti su ga pritom razvili domaći autori, te u školama provodili vrhunske instruktorice i instruktori koje su djeca jako zavoljela. Želja nam je da djeca usvoje znanja kojima će u što širem smislu ovladati digitalnim svijetom, koji pruža nebrojene mogućnosti za profesionalni i osobni rast i razvoj, daleko iznad korištenja na društvenim mrežama, što danas najčešće gledamo u toj populaciji. U ovom trenutku moramo pohvaliti niz osnovnih škola koje su pokazale izniman interes za suradnjom i otvorile svoja vrata”, zaključuje Maja Brkljačić najavljujući novu generaciju Digitalne akademije.

Prvoj generaciji Digitalne akademije značajno su pomogli partneri, a pogotovo Microsoft, Oracle i Google koji su ustupili svoje softverske i hardverske resurse budućim digitalnim nindžama te Podravka, koja je pomogla u organizaciji završne priredbe i Dana otvorenih vrata Digitalne akademije.

Podravka će također nastaviti podržavati i novu generaciju Digitalne akademije stipendirajući po jedno dijete u svakom od gradova, o čemu će zainteresirani moći pronaći više informacija ovih dana na Podravkinim digitalnim kanalima posvećenim Linu.

By | 2018-03-26T09:50:02+00:00 kolovoz 30th, 2017|Uncategorized @hr|0 Comments

About the Author: